Ziua Porților Deschise la Mănăstirea Frumoasa

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 3, 2024   Autor: Flavius Popa

Ziua Porților Deschise face parte din „Proiecte PFU de restaurare componente artistice din Biserica Sf. Voievozi a Mănăstirii Frumoasa din Iași”, proiect care are ca obiectiv principal scoaterea din pericol a componentelor artistice pictură murală și catapeteasmă și mobilier eclezial de epocă din Biserica „Sfinții Voievozi” a Mănăstirii Frumoasa din Iași, monument istoric de categoria A, de importanță națională, prin elaborarea de documentații tehnico-economice faza Proiect Faza Unică de către specialiști restauratori atestați MC. Partenerii evenimentului sunt Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Centrul Cultural Misionar „Doxologia” al Arhiepiscopiei Iașilor și Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” din Iași.

Proiectul este finanțat de către Institutul Național al Patrimoniului, prin Apelul Timbrul monumentelor, Sesiunea I/2024 (contract de finanțare nr. 18/12.03.2024). În deschidere a luat cuvântul Alina Ana Nistor, manager de proiect, care a făcut o scurtă descriere a proiectului, a finanțatorului acestuia și a rezultatelor finale. În continuare, stareța mănăstirii, stavrofora Sofia Bordeianu, i-a premiat pe  elevii de la Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” care au participat, în luna octombrie, la concursul cu tematică artistică și culturală organizat de către obștea monahală.

După momentul festiv, cei prezenți au participat la conferința susținută de prof. univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, expert restaurator pictură murală atestat de Ministerul Culturii. Grupul țintă a fost format din profesori, studenți și absolvenți ai specializărilor Artă Sacră, Pictură și Teologie, specialiști și experți în domeniul patrimoniului, elevi din municipiul Iași și vizitatori ai Mănăstirii Frumoasa, atât din județ, cât și din întreaga țară. 

Este unul dintre proiectele care continuă seria de proiecte tehnice, de conservare și restaurare, care s-au realizat și pentru alte monumente din orașul Iași. Este un lucru îmbucurător pentru aceste monumente, dar eu spun că este ceva important, mai ales pentru că picturile murale și iconostasele acestor biserici vor fi cunoscute la adevărata lor valoare, așa cum sunt până în prezent. Chiar dacă aceste monumente, biserici, sunt vizitate, ele au fost percepute cu aceste depuneri de praf și fum, cu repictări, care acoperă de fapt adevărata valoare a acestor epoci din care provin decorațiile, a declarat conferențiarul evenimentului, prof. univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea.

La finalul întâlnirii, publicul a efectuat un tur ghidat al ansamblului monahal, vizitând Biserica „Sfinții Voievozi” și Muzeul mănăstirii.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri